HTML

Lélegeztetőgép

Friss topikok

Óbudai Promenád - A Rezsim cinizmusa nem ismer határokat

2012.11.17. 16:12 Mélyszegény

Úgy hozta a Sors, hogy ma Óbuda-Újlakon volt dolgom. Szépemlékű, romantikus környék ez, számtalan nóta és versike ihletője - de ne feledjük, hogy a XX. század egyik utolsó volksbundista bástyájáról beszélünk, és a háború végén is itt zajlottak az utolsó hátvédharcok - pl. a Dohánygyárban, ahol ma az Index szerkesztősége is található. Mondatnánk, hogy a Végzet igazságot szolgáltatott, de ez sajnos nem ennyire egyszerű.

Szóval Óbuda Önkormányzata azt vette a fejébe, hogy bizony ők szebbé varázsolják a kerülethatáron elhelyezkedő pár utcát: lesz itt térkő, szökőkút, sétáló- és pihenőövezet, gyep, tuja. Ismerős, ugye? Reméljük, hogy a bürokrata urak ezúttal nem CHF-hitelből tervezik ezt a több, mint félmilliárdos beruházást finanszírozni.

Apropó, költségek. 761 millióba fáj ez nekünk, illetve az EU adófizetőinek, hiszen nagyrészt az Unió állja a költségeket. Ízlelgessük: 761 millió forint - ez rengeteg pénz, rengeteg. Nem hazudok, ha azt állítom, hogy ennyi pénzt még egyikünk se látott egyben, de még tizedennyit, századennyit se.

761 millió, és lesz sétálóutca, gránitgömbös szökőkút, behajtani tilos-tábla, kávézók, éttermek, Puskás Öcsi tér- és szobor (!), parkosítás... szép-szép, de ahogy ma végigsétáltam a szinte már teljesen kész promenádon, összeszorult a szívem a helyi didergő, cigarettacsikkeket keresgélő hajléktalanokat látva.

Hiszen nincs az az EU-s, önkormányzati szépítő beruházás, ami a valódi problémákat: a szegénységet, a családi erőszakot, a kiépülő diktatúrát a szőnyeg alá tudná söpörni, ami el tudná feledtetni a sok szenvedést, nélkülözést... épül itt megint egy hivalkodó, csillogó valami az adófizetők pénzéből, de ettől még nem szűnik meg a mélyszegénység, nem lesz Alsószentmártonban őszintébb a gyermekmosoly, nem jut a kisembernek több felsál a hentesnél. 

És megkapják a belső-óbudai, újlaki polgárok - akik amúgy is jómódban élnek. Ide kellett tényleg a fejlesztés leginkább, ennyire égető volt? Vajon mit érezhetnek Békásmegyer, Kaszásdűlő és a kerület többi lakótelepének szerény körülmények között élő lakosai? Nem lehetett volna ugyanezt a pénzt inkább távfűtés-támogatásra, burgonyaakcióra, lakótelep-csinosításra szánni? Nem, ment oda, ahol az ingatlanok amúgy is a piaci átlag fölötti értékkel bírnak, jóval.

És ez a valódi probléma.

Építünk megint egy sétányt a Holdudvarnak, a klientúrának, ahol hivalkodóan, peckesen, kackiásan vonulhatnak végig a gazdag óbudai polgárok mulatozni-korzózni, ahol tőlük a kíváncsi kis szegénygyermek-szemeket majd kétajtós szekrénybrigantik hessegetik el, hogy még egy pillanatig se érezhessenek bármiféle lelkiismeret-furdalást. Hiszen amit nem látunk, az nincs is, igaz, kedves Kormányzat?

Európai Unió, Magyarország, III. kerület... 2012, igen.

Itt tartunk.

4 komment

Címkék: fidesz hajléktalan demagógia lélegeztetőgép

A bejegyzés trackback címe:

https://lelegeztetogep.blog.hu/api/trackback/id/tr524911681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nandras01 2012.11.17. 19:39:54

ez a poszt most igencsak hatásvadász, hogy úgy ne mondjam, demagóg lett.
esküszöm, hogy sem a fidesz, sem személyesen ......... (a kívánt fideszes név tetszés szerint behelyettesíthető) nem kimondottan a szívem csücske, de keverni a szezont a fazonnal- no, ezt még az sem menti, hogy amúgy valóban pokolravalók a fiúgg...

kedves posztoló!
az elvakultság nem ment fel senkit a tények józan meglátása alól. az eu a támogatását mindig valamilyen adott cél megvalósításához biztosítja, és ha az elérhető összeg a környezet emberbaráttá tételéhez áll rendelkezésre, azt nem lehet konvertálni más célra, pl. elesettek támogatására, átcsoportosítani.
mindezen túlmenően, az érvelés és a posztban feltalálható áthallásra játszás nem sokban, sőt semmiben sem különbözik a fidesz "lélegeztetőgépezésétől".
annyi mindenben lehet elmarasztalni orbániáda baromságait, szükségtelen mondvacsinált okokat keresni és az olvasók könnyzacskójának masszírozását is meg lehet takarítani...

bandigyerek 2012.11.17. 20:09:29

Csatlakoznék az előttem szólóhoz.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.12.11. 20:19:30

"de ahogy ma végigsétáltam a szinte már teljesen kész promenádon, összeszorult a szívem a helyi didergő, cigarettacsikkeket keresgélő hajléktalanokat látva."

modoros!!!
a krumpliosztas is rulez

I-SEE-STARS 2012.12.12. 12:04:53

Remek ez Óbudára, a baj az, hogy Békásmegyer is a kerülethez tartozik (lassan két éve élek itt Óbuda helyett) csak sajnos a polgármester úr szarik Békásmegyerre.
süti beállítások módosítása